Buitenlandervaringen

In verschillende posts hebben we al iets geschreven over het verblijf in Nederland of België, bij voorbeeld hoe je in enkele stapjes naar het buitenland komt. Het semester in het buitenland is een verplicht onderdeel van de studie neerlandistiek – tijdens de bachelor of de master. Vanwege Corona was het echter voor enkele neerlandistiekstudenten twee tot drie semester lang lastig om naar Nederland of België te kunnen gaan. Desondanks willen we proberen zoveel mogelijk over het verblijf in het buitenland te weten te komen. Om deze reden zijn verschillende buitenlandervaringen van medestudenten erg informatief voor diegene die geen semester in het buitenland doorbrengen kunnen of het verblijf nog van plan is.

Bovendien is er de mogelijkheid door de verslag van de opgedane ervaringen van studenten te ontdekken wat je alles kunt doen. Je kunt een semester aan een universiteit studeren (voor de partneruniversiteiten zie onze post „In 4 stapjes naar het buitenland“) of ook stage lopen in een Nederlands of Vlaams bedrijf. Vanwege Corona gebeurde het verblijf in het buitenland gedeeltelijk online. Deze gevallen hebben we verzameld. Lennart en Mareike berichten hierbij over hun tijd aan een universiteit – fysiek alsook online. Kea en Imke doen dit over hun stage – tevens fysiek en online. De enkele berichten baseren op drie open vragen die we hebben geformuleerd. Bovendien kom je te weten aan welke universiteit of bedrijf de studenten hun semester in het buitenland hebben doorgebracht.


Ervaringen van de Studenten

Hieronder zie je de vragen aan onze medestudenten met betrekking tot hun buitendlandervaringen:

  • 1
  • Welke positieve indrukken heb je van je studie/stage in het buitenland?
  • 2
  • Welke vaardigheden heb je tijdens je verblijf in het buitenland verbeterd en in welke mate?
  • 3
  • Welke verschillen zijn je het meest opgevallen tussen Duitsland en Nederland/België?

Universiteit (fysiek)

Lennarts ervaringen met de Universiteit Gent:

1. Ik vond het een heel leuk semester. Tijdens mijn semester in België heb ik heel leuke mensen leren kennen en heb een hoop leuke dingen (reizen, evenementen enz.) kunnen doen. Maar het was vooral een uitdaging voor mij wat betreft het niveau van de cursussen maar ook vanwege de taal. Door al deze dingen heb ik veel kunnen leren. Uiteindelijk heeft het semester in het buitenland echter ook duidelijk gemaakt wat voor mij belangrijk is en in welke richting ik geïnteresseerd ben. De belangstelling voor de Lage Landen is nog groter geworden zodat ik graag weer wat tijd zou willen doorbrengen in een Nederlandstalig land en ik heb op Erasmus vooral ontdekt wat mij interesseert in mijn studie en mijn toekomst.

2. Ik heb op Erasmus zo veel kunnen leren; voor mezelf doordat je in een heel nieuwe context moet terechtkomen, over het land en de cultuur (interculturele vaardigheden) maar natuurlijk is mijn taal ook duidelijk verbeterd doordat ik samen met Nederlandstaligen heb gewoond en alle colleges in het Nederlands heb kunnen volgen.

3. Aan de ene kant zijn me verschillen in het alledaagse leven opgevallen. Hier moet ik vooral denken aan de openheid van de Vlamingen – je wordt vaak uitgenodigd, ze zijn zeer behulpzaam – maar ook hun eetcultuur was anders; Vlamingen eten echt heel veel frieten (als bijgerecht, voor onderweg of na het feesten)! Aan de andere kant zijn er ook verschillen wat het studentenleven betreft. Vlaamse studenten gaan elk weekend naar huis, er bestaan een aantal studentenverbindingen die evenementen organiseren en al tegen het einde van de lesperiode moeten de werkstukken worden ingeleverd, maar dan heb je na de blok (examenperiode) echt vakantie!

Universiteit (online)

Mareikes ervaringen met de Universiteit Groningen:

1. De eerste positieve indruk die ik kreeg van de Rijksuniversiteit Groningen was het vriendelijke team van het International Office, dat ons altijd heeft geholpen met vragen en meetings! Als je een vraag had of documenten nodig had, stuurde je gewoon een e-mail en kreeg zeer snel antwoord. Vragen over het verloop van het semester/het opstellen van het rooster enz. werden beantwoord in persoonlijke online-consultaties en meetings. Omgekeerd duidt dit op een uitzonderlijk goede organisatie. Bovendien is er een ruim aanbod van cursussen waar iedereen wel iets kan vinden.

2. Omdat ik geen studiepunten meer kan verzamelen voor mijn studie, want ik heb alle modules al afgerond, heb ik alleen de cursus Engels gevolgd. Die is volgens onze universiteit nodig als je geen B2-niveau in het Engels hebt. Zo kon ik mijn vaardigheden in de Engelse taal opfrissen en uitbreiden. Zowel het spreken zelf als het schriftelijk gebruik zijn verbeterd.

3. Aangezien de colleges aan de uni Groningen uitsluitend online waren en Nederland aan het begin van het semester nog als risicogebied werd beschouwd, besloot ik het semester niet in Groningen door te brengen. Daarom is het moeilijk om daar een vergelijking tussen Duitsland en Nederland te maken. In het algemeen kan ik echter zeggen dat de RUG veel beter georganiseerd is dan de universiteit van Oldenburg. Dit is waarschijnlijk te danken aan het grote aantal studenten uit de hele wereld. Er wordt veel meer Engels gesproken dan op onze universiteit. De technologie is ook moderner en de cursussen verliepen met beduidend minder technische problemen dan hier.

Stage (fysiek)

Keas ervaringen met stage lopen op een school in Friesland:

1. Tijdens mijn stage op een Nederlandse school heb ik veel over Nederlandse cultuur en het schoolsysteem kunnen leren. Ik woonde bij een gastgezin waardoor ik 24/7 omgeven was van Nederlandse taal. Op school was ik bij iedereen welkom in de klas. Rondom had ik daardoor positieve ervaring.

2. Vooral het gebruik van idiomen kon ik verbeteren. Mijn interculturele vaardigheid kon ik uitgebreid door het contact met de verschillende leerlingen, leraren en mijn gastgezin verbeteren.

3. Het grootste verschil was eigenlijk dat op de Nederlandse school, waar ik ben geweest, een van de belangrijkste dingen is, dat de leraren tevreden zijn. De school werkt eraan dat ze een veilige leer- en werkomgeving creëren waar iedereen graag naartoe komt. Ook was het leuk dat elk leraar of schoolvak zijn eigen lokaal had. Daardoor heb je in de lokalen alles wat je voor je les nodig hebt (woordenboeken, kaarten enz.). Het was een erg ondersteunende sfeer op school, meer team work en minder alleen werken.

Stage (online)

Imkes ervaringen met stage lopen bij een Duitsland Instituut in Nederland:

1. Ik heb positieve herinneringen aan bijna alles van mijn stage. Mijn collega’s waren super aardig en behulpzaam, het werk was leuk maar ook uitdagend en ik heb veel geleerd. Ik zou altijd weer in zo’n bedrijf in Nederland willen werken.

2. Ik was in staat mijn taalvaardigheden te verbeteren, d.w.z. uitspraak, woordenschat en in het algemeen mijn zelfvertrouwen in het spreken. Ondanks het feit dat mijn stage plaatsvond tijdens de Coronapandemie en dat ik bijna uitsluitend op het thuiskantoor zat, d.w.z. dat ik mijn collega’s nauwelijks sprak en in mijn vrije tijd in Amsterdam nauwelijks lange gesprekken in het Nederlands voerde, hielp het enorm om voortdurend omringd te zijn door de taal. Al was het maar om meer gevoel te krijgen voor de spreektaal/dagelijkse taal in Nederland.

3. Het grootste verschil voor mij was de openheid van de Nederlanders. Ik vond de Nederlanders zeer open, hartelijk en altijd bereid tot een gesprek. Natuurlijk kom je dat soort mensen ook in Duitsland tegen, maar over het algemeen vond ik de ‚mentaliteit‘ of ‚grondstemming‘ van de Nederlanders vrijer en daardoor op de een of andere manier aangenamer, althans voor mij persoonlijk. Tijdens mijn stage waren de dingen over het algemeen minder formeel dan ik in een Duits bedrijf zou verwachten. Toen merkte ik nog een paar kleinere, maar ook heel typische verschillen: het ontbijt bestond vaak uit brood met Hagelslag of was anderszins erg zoet, er zijn overal fietsen en de supermarkten zijn ook op zondag open (daar raakte ik heel blij aan gewend!).