Informatiebijeenkomst: Referendariat

Het Institut für Niederlandistik biedt een keer in de twee jaar een informatiecollege over het Referendariat resp. de Vorbereitungsdienst aan voor studenten met het doel leerkracht Nederlands te worden. Op dit bijeenkomst komen de Fachleiter van de verschillende Studienseminarstandorten langs en informeren de studenten over de inhoud van het Referendariat voor het vak Nederlands. De voorlichting is voor alle studenten, in de Bachelor of Master. We hebben aan dit informatiecollege deelgenomen en willen de belangrijkste inhouden nog eens samenvatten omdat de informatie over het Referendariat geen deel is van de normale studie inhoud. Dus is de organiseerde bijeenkomst en voorlichting een heel behulpzame mogelijkheid voor studenten en toekomstige leraren.

Het informatiecollege vond online plaats en ging rond 1,5 uur. Het programma zag er als volgt uit: Na een begroeting door docenten en de Fachleiter van de Studienseminaren Nederlands, hebben de studenten hun verwachten aan het Referendariat geformuleerd. Daarbij werden associaties, belangrijke punten en reeds bestaande kennis over de Vorbereitungsdienst op een pad verzameld. Bovendien konden de studenten al vragen noteren die in de loop van de bijeenkomst van de Fachleiter werden beantwoord. Aan de hand van de verzamelde notities van de studenten werd door een Fachleiter algemene informatie over de Referendariat gegeven. Hierdoor werd over alle verzamelde punten gesproken. Nadat informatie over de sollicitatie, duur, inhoud, locaties van de Studienseminar, samenstelling van cijfers en de examen werd uitgelegd, gingen de studenten in breakoutrooms voor de enkele Seminarstandorten. Hier bestond de mogelijkheid om met de Fachleiter en andere geïnteresseerde studenten te spreken, gedachten te wisselen en individuelle vragen te stellen. Bovendien hebben de Fachleiter nog gedetailleerder over de inhoud van het betrokken Studienseminar verteld. Aan het eind kwamen alle weer samen en hebben afsluitend gediscuteerd en laatste vragen en punten geregeld.

Sollicitatie, Cijfers, Examen en Locaties

In de mind map hieronder hebben we de belangrijkste informatie verzameld over de termijnen voor de sollicitatie, de cijfers en examen, de locaties van de Studienseminare en iets algemeens over de inhoud van de achttien maanden opleiding. De inhoud kan afhankelijk van de locatie van het Studienseminar en de school een beetje variëren. De precieze datum voor de sollicitatie vind je altijd op de webpagina van de Regionale Landesämter für Schule und Bildung.

Bouwstenen rond het Referendariat voor het vak Nederlands

Onze conclusie en tips

We vinden dat de informatiebijeenkomst een super mogelijkheid is om details over het Referendariat – in het bijzonder voor het van Nederlands – te horen. Bovendien is het interessant en leuk dat je de Fachleiter al kunt leren kennen. Bijzonder behulpzaam was de uitlegging van de samenstelling van de cijfers in de Vorbereitungsdienst alsook de eindexamen. En verder mogen we niet vergeten dat we een groot voordeel als Neerlandici hebben: We weten precies naar welke plaatsen en scholen we kunnen gaan omdat er in vergelijking weinig Seminarstandorten voor de lerarenopleiding voor het vak Nederlands zijn. Door het informatiecollege kom je dus over alles te weten wat voor je belangrijk is.

Als je zelf leerkracht Nederlands wilt worden, hebben we afsluitend nog enkele tips die behulpzaam kunnen zijn voor de voorbereiding voor het Referendariat:

  • neem aan informatiebijeenkomsten deel: voor het vak Nederlands of ook algemene voorlichten over het Referendariat resp. de Vorbereitungsdienst. Deze worden vaak op het „Schwarze Brett“ op Stud.IP aangekondigd en zijn gratis.

  • kijk naar je tweede vak bij de Seminarstandorten: sommige vakken worden aan bepaalde locaties voor het Studienseminar niet aangeboden, zoals bijv. kunst of filosofie. Hiervoor is de lijst met alle vakken en seminar-locaties behulpzaam.

  • let op de termijnen voor de sollicitatie! Ook je master scriptie moet hiervoor op tijd worden ingeleverd daarmee het certificaat van je masters graad kan worden opgesteld. Voor deze periode zou een tijdplan behulpzaam kunnen zijn.

  • neem contact op met voormalige medestudenten die op dit moment hun Referendariat doorbrengen. „Insider-tips“ zijn altijd interessant en zinvol. Hierdoor krijg je al vooraf de mogelijkheid voor een realistische overzicht.

  • aarzel niet als je vragen hebt. Er zijn vele informatieve bronnen en personen die je verder helpen. Vooral de webpagina van de Regionale Landesämter für Schule und Bildung is hier nuttig. Maar ook docenten en de Studienseminare zijn bij vragen of problemen via mail te bereiken.