In 4 stapjes naar het buitenland

Het verblijf in het buitenland is een bijzonderheid van de Neerlandistiek aan de universiteit Oldenburg. Tijdens de studie moet je drie maanden in een Nederlandstalig land doorbrengen: een semester aan een universiteit studeren of stage lopen. Dat is de beste mogelijkheid om je taal te verbeteren en het land beter te leren kennen. Met deze post willen we je laten zien hoe je in 4 simpele stapjes met behulp van het Erasmus+ programma op een Nederlandstalige universiteit kunt inschrijven. Dat is de meestgebruikte mogelijkheid van de studenten voor hun verblijf in het buitenland. Aan het eind van deze pagina vind je links met informatie en alle belangrijke formulieren die je nodig hebt!

1. Kijk naar Partneruniversiteiten

Om een beeld van de verschillende steden te krijgen waar je het semester kunt doorbrengen, kijk als eerste stap naar de partneruniversiteiten die met het Erasmus+ programma coöpereren. Vier universiteiten zijn in Nederland, twee in België/Vlaanderen. Er zijn per semester twee tot vijf plaatsen beschikbaar. Hieronder zijn alle partneruniversiteiten opgenomen – welke vind je het meest interessant?

  • Rijksuniversiteit Groningen
  • Christelijke Hogeschool Windesheim Zwolle
  • Universiteit van Amsterdam
  • Universiteit Leiden
  • Universiteit Gent
  • Katholieke Universiteit Leuven
  • alle universiteiten en meer informatie vind je hier (kies „Fachgebiet Niederlandistik“): https://uol.de/erasmus-auslandsstudium/studienplaetze

2. Neem contact op met de „Departmental Coordinator“ EN het „International Office“

Heb je al een favoriet? Dan neem nu contact op met de „Departmental Coordinator„. Dat is in de Neerlandistiek je docente Foekje Reitsma. Schrijf gewoon een mailtje: Aan welke universiteit wil je in welk semester gaan studeren? Tegelijkertijd vul je de „Online-Bewerbung“ in, op: https://uol.de/erasmus-auslandsstudium/online-bewerbung. Je krijgt dan een PDF-formulier die mevrouw Reitsma moet ondertekenen.

LET OP: houd rekening met de termijnen! Als je een zomersemester wilt doorbrengen, is de deadline 1 september. Wil je in het wintersemester naar het buitenland, is de deadline 1 maart.

Stuur de ondertekende „Online-Bewerbung“ (PDF-formulier) naar het „International Office (IO)“, mailadres: goingabroud@uol.de.

3. Inschrijven op de universiteit

Heb je een positieve feedback van het IO gekregen? Dan krijg je in de daaropvolgende tijd ook een bevestiging van je gekozen partneruniversiteit in het buitenland. Dit proces kan even een kort tijdje duren – heb gewoon een beetje geduld. Als je een mailtje van de universiteit krijgt, volg de instructies. Gewoonlijk moet je enkele formulieren inleveren om je uiteindelijk in te schrijven, zoals bijvoorbeeld: taalcertificaat, studietranscript en een schriftelijke motivering.

4. „Learning Agreement“ en „Grant Agreement“ inleveren

Nu worden nog belangrijke formulieren ondertekend en bij het International Office ingeleverd: Het „Learning Agreement“ met drie ondertekeningen: van de partneruniversiteit, van de Departmental Coordinator (Foekje Reitsma) en jouw ondertekening. Dan kun je het formulier naar het IO sturen. Het „Grant Agreement“ (Finanzhilfevereinbarung) moet tevens ondertekend en bij het IO ingeleverd worden.

Als je alle stappen hebt gevolgd, zal je al binnenkort in Nederland of Vlaanderen zijn!

Links en formulieren

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert