Hartelijk welkom!

op onze „Intercultureel informatie blog – De diversiteit van de Neerlandistiek aan de Universiteit Oldenburg“. We, Laura en Fenna, zijn masterstudentes aan de universiteit in Oldenburg en studeren samen Nederlands. Hieronder willen we je presenteren waarover dit blog gaat en wie we zijn.

Waarom dit blog? In onze blog willen we de diversiteit van Nederlandstalige studies laten zien. Dat doen we met behulp van vier categorieën: 

• Verblijf in een Nederlandstalig buitenland  

• Duits-Nederlandse perspectieven  

• Nederlandse cultuur  

• en Studie.

Beetje bij beetje zullen we voor elk van de categorieën meerdere berichten schrijven en die op dit blog plaatsen. Daarmee willen we met je delen wat de Nederlandse cultuur, studeren in het buitenland en de Nederlandse taal te bieden hebben. Maar hoe zijn we er in de eerste plaats toe gekomen dit blog te maken? Alle neerlandistiekstudenten zijn verplicht om stage te lopen, een semester aan een universiteit door te brengen of iets dergelijks te doen in een Nederlandstalig land (ten minste over drie maanden). We hebben oorspronkelijk besloten een semester in het buitenland door te brengen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Maar vanwege Corona hebben we het buitenlandsemester al 1-2 keer moeten uitstellen. Nu zijn we aan het eind van onze studie en weten we nog steeds niet of er in Groningen straks een fysiek semester plaatsvindt. Om deze reden hebben we besloten om een invaller te doen – dit interculturele blog.

Dat zijn we:

Laura – Mijn naam is Laura Feldmann, ik ben 25 jaar oud en kom oorspronkelijk uit Ostfriesland. Op dit moment studeer ik Protestantse Religie en Nederlands in de Master of Education voor Haupt- en Realschule in het 4e semester. Mijn hobby’s zijn tafeltennis en Zumba. Natuurlijk ontmoet ik heel graag met vrienden. Maar nu het belangrijkste: waarom studeer ik Nederlands? Oorspronkelijk wilde ik Engels studeren in plaats van Nederlands, omdat ik voor mijn studie een jaar in het buitenland heb doorgebracht, in Engeland. Maar omdat ik al wilde beginnen met studeren, heb ik me voorlopig ingeschreven bij Nederlands, omdat Nederlands NC-vrij is. Voor Engels moest ik een test doen en zelfs na een jaar kon ik die niet halen. Tegelijkertijd ging ik naar Hans Beelen voor een consult over mijn verslag voor de oriëntatiestage. Meneer Beelen vroeg me waarom ik geen Nederlands wilde studeren. Nadat ik gezakt was voor de test in het Engels, kwam zijn vraag terug in mijn gedachten. En ik dacht bij mezelf: „Waarom niet? Een compleet nieuwe taal leren die overeenkomsten heeft met het Duits, maar ook met het Engels, zou super interessant kunnen zijn. Een bijkomend voordeel was natuurlijk dat het me de kans gaf om later terug te gaan naar Oost-Friesland, aangezien Nederlands daar heel gebruikelijk is op scholen. Zo kwam ik bij Nederlands terecht en nu 4,5 jaar later sta ik op het punt om mijn masterscriptie te schrijven en heb ik mijn studie Nederlands met succes afgerond.

Fenna – Ik ben Fenna, tevens 25 jaar oud en woon in Ostfriesland. Vanwege deze woonplaats heb ik al op school, vanaf klas 6, begonnen de Nederlandse taal te leren. Talen vond ik al in mijn schooltijd interessant en door de nabijheid van de Nederlandse grens wilde ik het liefst deze taal leren in plaats van Frans of Latijn. Vanaf dit moment startte ook mijn interesse voor de Nederlandse cultuur die ik altijd bijzonder sympathiek vond. Met Nederland verbind ik vooral sereniteit, hartelijkheid en ik heb er steeds een positief bekend gevoel vanwege enkele overeenkomsten met het leven in Ostfriesland. Op dit moment zit ik in het vierde mastersemester met kunst als tweede vak. Mijn doel is om op een Gymnasium of IGS te onderwijzen. Hiervoor begin ik in 2022 met de Vorbereitungsdienst. Inmiddels heb ik alle colleges Nederlands afgerond. Samen met anderen studenten kijk ik soms terug naar de laatste jaren en we zijn allemaal erg trots op de pieken en dalen die we samen hebben meegemaakt. En hoewel ik het jammer vind niet meer naar Groningen te gaan, verheug ik me op het „bloggen“. Aan het eind van de studie gewoon nog even over allerlei dingen schrijven die leuk en interessant zijn en daarbij een beetje creatief worden – samen met Laura. Dat lijkt me een mooie wijze om mijn studie in Oldenburg af te sluiten.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert